Η ΟΖΟΝ ΜΚΟ, σε συνέχεια της λειτουργίας του παρατηρητηρίου θαλάσσιων απορριμμάτων στο Σαρωνικό Κόλπο (http://www.ozon-ngo.gr/news_det.php?id=10) επεκτείνει τη δράση της για την αντιμετώπιση του ταχέως αναπτυσσόμενου προβλήματος και στον Κορινθιακό.
Ο Κορινθιακός κόλπος είναι μια κλειστή και επομένως ευάλωτη στη ρύπανση θάλασσα, αφού τα νερά της ανανεώνονται μια φορά το χρόνο. Επίσης, στα παράλια του ζουν περίπου 150.000 μόνιμοι κάτοικοι, πληθυσμός που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν διπλασιάζεται, λόγω της μεγάλης τουριστικής προσέλευσης. Μόνο από αυτές τις περιοχές, η ΟΖΟΝ υπολογίζει ότι 4.200 τόνοι σκουπιδιών ανά έτος, διαφεύγουν ανεξέλεγκτα προς το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ επιπρόσθετες είναι οι επιβαρύνσεις από τομείς όπως η βιομηχανία, η αλιεία και η ναυσιπλοΐα.
Τα απορρίμματα αποτελούν μία από τις σοβαρότερες σύγχρονες απειλές για το θαλάσσιο περιβάλλον. Κάθε χρόνο εκατομμύρια θαλάσσια ζώα θανατώνονται λόγω εμπλοκής τους σε απορρίμματα ή κατάποσης αυτών, ενώ τοξικές ουσίες από τα πλαστικά ρυπαίνουν νερό και πυθμένα. Μεγάλα πλαστικά αντικείμενα με την επίδραση των καιρικών συνθηκών θρυμματίζονται σε πολύ μικρότερα, σχεδόν αόρατα κομμάτια (μικροπλαστικά), τα οποία έχουν βρεθεί μέσα σε ψάρια και όστρακα, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες για την υγεία των ανθρώπων που θα τα καταναλώσουν.
Αφορμώμενοι από την πρόσφατη ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000, οι δράσεις μας έχουν σκοπό την ολιστική προσέγγιση του προβλήματος των θαλάσσιων σκουπιδιών, ενώ εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη του Κορινθιακού Κόλπου. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του έργου μας περιλαμβάνονται:
Σημειώνεται ότι η έναρξη λειτουργίας των παρατηρητηρίων της ΟΖΟΝ υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Κορινθιακός, η δική μας θάλασσα» (για λεπτομέρειες του έργου βλέπε www.ozon-ngo.gr/korinthiakos) που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο. Συνέχεια του έργου αυτού αποτελεί η πρωτοβουλία: «Κορινθιακός - Ώρα για Δράση», χρηματοδοτούμενη και πάλι από το Πράσινο Ταμείο, στα πλαίσια της οποίας γίνεται έρευνα στο σύνολο της ακτογραμμής του Κορινθιακού για την καταγραφή και τεκμηρίωση των προβλημάτων ρύπανσης.